StartsidenBoJobbeKultur/fritidTuristinfo
Vi jobber med å flytte innholdet på Hemneportalen over på en ny plattform for hele Heim.
Foreløpig er foreningsregister og kalender fjernet fra Hemneportalen.
Vi skal snart få denne informasjonen ut på et nytt sted.

Dialekt

Sånn snakka vi i Hæmna...
nyhetsbilde
typebilde
Info

Oppdatert: 05.11.11

 

Fyreord.
Maalet i Hemna er maalet i den bygdi, der eg er uppvaksen, og ser ein paa kortet, vil ein sjaa, at ho er den yttarste bygdi i Ut-Trøndelag; men ho var i gamle dagar rekna med til Nordmøre. Maalet er daa ut-trøndsk eller Møre-maal.

Oslo, november 1905.
P. E. Sivertsen

 

Hemnværing, eller hemnedialekt, er den tradisjonelle dialekten i Hemne og deler av Snillfjord. Hemnværing blir klassifisert som en underdialekt av nordmøring, som i sin tur er en undergruppe av de uttrønderske dialektene av trøndermål. Som i de fleste andre nordmørsmåla, er tendensen i hemnværing at konsonanten i jamvektsord blir forlenga - komma, vekko. Dessuten skiller vi mellom sterke og svake hunnkjønnsord. Sterke ender som regel med -a, mens svake ender vanligvis på -o. Og det er det vi sier om hemnedialekta - d einnja på o. 

Én av de som har sett nærmere på dialekta i Hemne, er lokalhistoriker Kolbjørn Aune. Han har blant annet gitt ut boka "Dem snakka på -o" i 1985, via Hemne mållag. P.E. Sivertsen har også omtalt dialekta i Maalet i Hemna i 1905, og ligger i sin helhet i nettutgave. Her kan du blant annet lese resten av historia om Traallskap e Hemna:  

Ein gaang skoll præst'n e Hemna kjør aat Vinnkjerkjann. De e saa længj sia, at de va ingjen vei; drengjen kjaul'n paa en tremeislea ette di stia saa va. Da præst'n kom utpaa Vinneie, satt de e gammel kjærreng aa gjett krøttero sin oppaa en bakka. De va ei, saa all trudd konn mær hell anna faalk, aa præst'n vesst taa na. Da'n fekk sjaa-o, sa'n aat kara, saa va me'o: „Denna kjærringja e saa on e hjalta ho, saa de dyre saa legg ponn rot'n der." Drengjen sprang aa braut upp rota, aa da va de en aarm der...  
Les mer.  

Søndag 23. januar 2022
Mandag 24. januar 2022
Tirsdag 25. januar 2022
Onsdag 26. januar 2022
Torsdag 27. januar 2022
hemneprovduaa