StartsidenBoJobbeKultur/fritidTuristinfo

Dialekt

Sånn snakka vi i Hæmna...
nyhetsbilde
typebilde
Info

Oppdatert: 05.11.11

 

Fyreord.
Maalet i Hemna er maalet i den bygdi, der eg er uppvaksen, og ser ein paa kortet, vil ein sjaa, at ho er den yttarste bygdi i Ut-Trøndelag; men ho var i gamle dagar rekna med til Nordmøre. Maalet er daa ut-trøndsk eller Møre-maal.

Oslo, november 1905.
P. E. Sivertsen

 

Hemnværing, eller hemnedialekt, er den tradisjonelle dialekten i Hemne og deler av Snillfjord. Hemnværing blir klassifisert som en underdialekt av nordmøring, som i sin tur er en undergruppe av de uttrønderske dialektene av trøndermål. Som i de fleste andre nordmørsmåla, er tendensen i hemnværing at konsonanten i jamvektsord blir forlenga - komma, vekko. Dessuten skiller vi mellom sterke og svake hunnkjønnsord. Sterke ender som regel med -a, mens svake ender vanligvis på -o. Og det er det vi sier om hemnedialekta - d einnja på o. 

Én av de som har sett nærmere på dialekta i Hemne, er lokalhistoriker Kolbjørn Aune. Han har blant annet gitt ut boka "Dem snakka på -o" i 1985, via Hemne mållag. P.E. Sivertsen har også omtalt dialekta i Maalet i Hemna i 1905, og ligger i sin helhet i nettutgave. Her kan du blant annet lese resten av historia om Traallskap e Hemna:  

Ein gaang skoll præst'n e Hemna kjør aat Vinnkjerkjann. De e saa længj sia, at de va ingjen vei; drengjen kjaul'n paa en tremeislea ette di stia saa va. Da præst'n kom utpaa Vinneie, satt de e gammel kjærreng aa gjett krøttero sin oppaa en bakka. De va ei, saa all trudd konn mær hell anna faalk, aa præst'n vesst taa na. Da'n fekk sjaa-o, sa'n aat kara, saa va me'o: „Denna kjærringja e saa on e hjalta ho, saa de dyre saa legg ponn rot'n der." Drengjen sprang aa braut upp rota, aa da va de en aarm der...  
Les mer.